Badeferie i Toscana

Badeferie i Toscana
Toscana og badeferie er ikke umiddelbart den mest kendte kombination. Men Toscana har faktisk en masse fantastiske badestrande, som ikke ligger langt fra de traditionelle seværdigheder som Pisas skæve tårn, Luccas charmerende middelalderby og Firenze’s historiske renæssancecentrum. Langs hele kysten fra La Spezia i nord til den sydlige toskanske provins, Grosseto, på den italienske vestkyst ligger en lang række badebyer, som nok er mest kendt blandt de italienske turister, og hvor andelen af udlændinge – i modsætning til Adriaterhavskysten på den anden side af støvlen – er meget lille.

Brede sandstrande med liggestole
Fra La Spezia til den historiske badeby, Viareggio, er det de brede sandstrande med tusindvis af liggestole og parasoller inddelt i de såkaldte, bagni, bade, der dominerer kysten. Her er det de traditionelle italienske badegæster, der køber liggestole og parasoller til hele familien – ofte for hele sæsonen. Strandene er for det meste private, selvom de fleste byer altid har reserveret et mindre strandstykke til de badende, som ikke har lyst eller midler til at dele med det bedre borgerskab, der indtager de bedste pladser.


Marmor og klassiske badebyer

Byer som Carrara og Pietrasanta på den nordlige del af kysten har en lang historie med marmor – i de store brud, som salg og i de mange kunstneres studier. Badebyen, Viareggio, er derimod blomstret i forbindelse med badeturismens fremkomst i slutningen af 1800-tallet. Viareggio er kendt for sin enestående strandpromenade, hvor bygningerne med udsigt til vandet alle er skabt omkring år 1900 i den den specielle italienske jugendstil, Liberty-stilen. I februar afholdes der her et af de – efter Venedig – mest berømte karneval i Italien.


Skyggefulde pinjelunde

Syd for Viareggio ændrer billedet sig noget. Hvor antallet af hoteller oversteg campingpladserne i den nordlige del af kysten, er det nu omvendt. De flotte hoteller er afløst af mindre prangende bygninger med ferielejligheder og en masse campingpladser – men strandene er stadig flotte, og hoteller, campingpladser og feriecentre er ofte placeret i skyggefulde omgivelser i pinjelunde. I baglandet ligger adskillige små, charmerende historiske landsbyer. I en by som Bolgheri dyrkes noget af det bedste vin Italien kan byde på, og lidt inde i landet ligger middelalderbyen Volterra, som er helt på højde med den mere kendte, San Gimignano, men langt mindre overrendt af turister.

Maremma – sandstrande, naturparker og historiske landsbyer
I den sydlige del af Toscana, La Maremma, er vi langt fra de store historiske byer som Fienze, Lucca og Pisa. Vi finder her et mere barsk og oprindeligt landskab med mindre, befæstede, landsbyer. Før de store vådområder blev drænet i 1800-tallet, bestod La Maremma af utilnærmelige og fugtige sumpe, hvor malariamyggene regerede. I dag er vådområderne blevet til frodig landbrugsjord og pinjelunde. Malarien er væk og Maremma har store naturparker, og mange af de små landbrug er lavet om til familiedrevne agriturismi, bed & breakfast og hoteller til fornuftige priser (vi er langt fra Firenze og Chianti). Strandene er brede og der er længere mellem liggestolene end i det nordlige Toscana, og pengene rækker generelt længere. Husk, at der kun er et par timers kørsel til Roms lufthavn, Fiumicino, som det ofte kan betale sig at flyve til fremfor at benytte de, ofte dyrere, fly til de toscanske lufthavne som Pisa og Firenze.

Feriehuse ved vandet

Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *