Græske templer, romerske villaer, arabisk inspirerede kirker, normanniske mosaikker. Søvnige byer skabt i barok, badebyer, der genfødes hver sommer og kaotiske storbyer. En kyststrækning med klipper, hvide sandstrande og små fiskerlejer, hvor det stadig er muligt at spise nyfanget fisk tilberedt på grillen. Naturens vildskab symboliseret i den evige røg fra den sneklædte top af vulkanen Etna. Store uvejsomme naturreservater og dresserede marker med appelsiner, citroner, vin og oliven. Et besøg på Sicilien er en mangesidig oplevelse, som for de fleste besøgende betyder et gensyn.
Velkommen til Sicilien
Chaufføren kaster Fiat’en ind i busbanen med hornet i bund. Vi vælter rundt på sæderne, mens han hjemmevant manøvrerer gennem det totale trafikkaos. Over for rødt. Først da vi stiger ud ved hotellet løfter han hånden fra hornet, mens motorlarm, bilhorn, knallerter og motorcykler fortsat runger mellem de elegante bygningers rolige storhed. Vi er ankommet til Siciliens hovedstad, Palermo – en by, som på mange måder er et sindbillede på hele den selvstændige ø for foden af den italienske støvle.
Støj fra fortid og nutid
Hvor støjen på de store hovedstrøg i den sicilianske hovedstad kan virke overvældende, er en vandring ind i Palermos gamle afdeling en ligeså voldsom oplevelse. Her bevæger vi os på ganske få timer fra de elegante gader fra 1800-tallet med Gucci og Ferrari bag skudsikkert glas gennem det lokale marked i udbombede, faldefærdige kvarterer med alt fra hjemmelavede ”arancine”, lokale friturestegte specialiteter, til Made in China legetøj – for få øjeblikke efter at støde ind i historiske monumenter fra samtlige besættere af øen: Katakomber fra romertiden, arabiske kupler, normanniske slotte, spansk barok og italiensk fascisme!
Templer, sandstrande og landlig idyl
Palermos hektiske storby-kaos står i skarp kontrast til den ro og natur, som møder os, når vi kører mod vest forbi badebyer som Mondello, Balestrate og Castellamare del Golfo. Den brede, og ikke specielt trafikerede motorvej, skærer sig gennem de tørre, sandede bakker med sparsom middelhavsbevoksning. På toppen af en bakke ved den historiske by, Segesta, troner et enestående og yderst velbevaret dorisk tempel. Ikke grækernes værk, men bygget af de oprindelige beboere, elymerne, fra Erice, den tågede bjergby ved vestkysten.
De græske provinser
Den ægte vare er dog ikke langt væk. Fortsætter turen mod syd ad motorvejen, vil de næste par dage meget nemt kunne handle om Sicilien som græsk provins: Selinunte ved kysten er en skøn blanding af siciliansk badeby og græsk arkæologisk turistmekka. Gennem det øde kystlandskab i Agrigento midt på sydkysten møder vi et af de mest enestående græske levn i den helt fantastiske tempeldal, Valle dei Templi. For at slutte på østkysten i Siracusa, som blev grundlagt af grækerne, og på et tidspunkt på størrelse med Athen med en masse græske og romerske monumenter. På øen Ortigia, ligger Siracusas historiske centrum med mange restauranter, og omkring byen flere gode badestrande.
Turismens vugge
Besøger man Sicilien for første gang, er området omkring Taormina være et godt udgangspunkt. Den klassiske turistby på østkysten har et charmerende middelaldercentrum, som ligger på en klippeskråning 300 meter over kysten med en fantastisk udsigt til havet og Europas største aktive vulkan, Etna. Fra byen er der nem adgang med svævebanen til strandene i kystbyerne nedenfor, og der er ikke langt til besøg i byer som Messina, Siracusa og Catania. Man må ikke undlade en ekspedition til toppen af Etna, en vandring i naturparkerne, ligesom der er mulighed for at spille på en golfbane på vulkansk grund og naturligvis smagning af de lokale vine og egnsretter i Taorminas mange gode restauranter.
Vulkanske øer, varmt sand og friskfanget fisk
Brede sandstrande, små badebyer og fiskerlejer med gode muligheder for at prøve en frisk grigliata di pesce (grillet fisk), sværdfisk eller tun. Den nordlige kyst mellem Messina og Palermo har alt, hvad der skal til for at få en fantastisk badefere. Men området byder på meget mere end tilbagelænet afslapning: De vulkanske Lipari-øer, naturparker, som indtil for 40 år siden var ufremkommelige, levn fra den græske og romerske tid. Nordkystens store turistby, Cefalù, hvis middelaldercentrum med den imponerende normanniske domkirke, mange restauranter og de omgivende strande, ikke uden grund, tiltrækker mange turister.
Det som kendetegner den nordlige del af øen, er et godt billede på resten af Sicilien: Næsten ligegyldigt, hvor vi vælger at slå os ned vil der være masser af muligheder for at få netop den type ferie, som vi ønsker at sammensætte. Er man på øen i to uger ville den ideelle sammensætning bestå af en uge i vest og en uge i øst. På den måde vil man kunne nå meget – hele øen er trods alt ikke større end Jylland.